|
Witam serdecznie, tak sobię pomyślałem po przeczytaniu paru tematów aby jednak napisać ten temat. Na wstępie powiadamiam iż nie jestem profesjonalnym programistą a dopiero się uczę. Jeśli napisałem ten temat w złym dziale lub coś w nim jest nie tak, to prosiłbym moderatorów o poprawienie a nie kasowanie bo co tu dużo gadać trochę mi zajęło napisanie tego.
A więc zaczynajmy, wiele osób zaczyna naukę na kupnie książki i z niej się uczą często nie myśląc o innych źródłach wiedzy, pierwszym zaś i najważniejszym źródłem przydatnym do nauki danego języka jest nic innego jak jego dokumentacja, w której jest zawarte bardzo dużo informacji o danym języku. Dodatkowymi źródłami wiedzy są kody źródłowe innych aplikacji, które przeglądając poniekąt chcąc nie chcąc zapamiętujemy i tłumaczymy sobie jak one działają, przez to też się ucząc. Dodatkowo możemy zajrzeć do kodu źródłowego danego języka jeśli mamy do niego dostęp oraz również możemy zajrzeć do wnętrza bibliotek aby dokładniej to wszystko zrozumieć, również wiele cennych informacji możemy znaleźć na forach, listach dyskusyjnych itp. Dodatkowo również możemy konsultować się i dyskutować z bardziej doświadczonymi osobami co jest bardzo pomocne, również wszelkiego videoarty, konferencje, szkolenia nam pomogą w naucę.
Programowania człowiek uczy się całe życie, zanim zaś przystąpimy do nauki jakiegoś języka powinniśmy chociaż nauczyć się języka angielskiego w takim stopniu aby rozumieć wyświetlane komunikaty czy też móc czytać dokumentacje
Może napisałem to trochę nie wyrazie, ponieważ jest już późno ja jestem od rana przy komputerze i już jestem nieco zmęczony. Mam jednak nadzieję że większość z was to zrozumie. Chciałbym oznajmić iż pomysł na napisanie tego wpadł mi po przeczytaniu "Poradnika Początkującego Programisty", w którym to wszystko jest dogłębniej opisane. Autorem wcześniej wymienionego poradnika jest Gynvael Coldwind
@EDIT: Jeżeli administracji się ten temat spodoba, to prosiłbym o przyklejenie w celu lepszego wychwytywania przez użytkowników.
Pozdrawiam, Filip
|